Stappenplan opruimen kledingkast

Stappenplan opruimen kledingkast

De lente komt eraan! Hoogste tijd dus voor een opruimbeurt van de kledingkast. Maar waar begin je? En hoe kan je nu gemakkelijker keuzes maken?

Hoe ga je beginnen met het opruimen van je kledingkast?

Heb je je kast al een behoorlijke tijd niet meer opgeruimd dan kan het zo zijn dat je er als een berg tegenop ziet om te starten.

Daarom is het belangrijk om tijd te reserveren in je drukke agenda voor deze opruimklus. Het hoeft niet in een keer allemaal af dus houd het klein en werk plank voor plank.

Het belangrijkste is dat je gaat beginnen. En maak er vooral een leuke activiteit van! Zet een gezellig muziekje op, een kop koffie of thee erbij en als je dat helpt kun je een vriendin uitnodigen om de klus samen te doen.

De voorbereiding

Opruimen betekent keuzes maken. Per kledingstuk ga je bepalen wat je ermee wilt: HOUDEN – WEG – VERKOPEN/WEGGEVEN. Het is gemakkelijk om 3 dozen neer te zetten in de ruimte waar je opruimt. Schrijf op de dozen wat er in welke doos gaat zodat je niet in de war kunt raken. Bij de Action kun je heel goedkope verhuisdozen aanschaffen die je kunt gebruiken voor deze opruimklus. Haal er wat extra!

Nu je de voorbereiding klaar hebt kun je gaan starten met opruimen.

Stappenplan

Je gaat nu alle kledingstukken een voor een uit de kast halen. Niet alles tegelijk! Als je een kledingstuk vast hebt dan ga je jezelf een aantal vragen stellen.

vraag 1: Maakt het kledingstuk mij blij?

Het is heel belangrijk dat je blij wordt van een kledingstuk. Dit is een gevoel wat je direct wel of niet hebt zodra je het kledingstuk vastpakt.

De realiteit is dat als je een kledingstuk niet leuk vind je het waarschijnlijk nooit meer gaat dragen.

Is het antwoord op de vraag Nee: Dan weg ermee! Je beslist vervolgens of je het kledingstuk weg doet (kledingcontainer/kringloop) of dat je het wilt verkopen of weggeven.

Mocht je denken van ‘Ja klopt, ik vind het niet meer leuk, maar het is altijd nog handig om te hebben’ Vraag je dan af waarom? Als je het niet meer mooi vind is de kans dat je het nog een keertje draagt ongeveer nul. Daarnaast neemt het ruimte in de kast in beslag die je ook voor nieuwe kleding kunt gebruiken.

vraag 2: Is het kledingstuk nog goed?

Vind je het kledingstuk leuk? Bepaal dan vervolgens of het kledingstuk nog helemaal goed is.

  • Is het vies en/of beschadigd?
  • Is het vervormd, gescheurd of gerafeld?
  • Is de kleur vervaagd?

Moet je op minimaal 1 van de 3 vragen het antwoord Ja geven, bepaal dan of het kledingstuk nog te redden valt.

Is het kledingstuk niet meer te redden? Dan is het de hoogste tijd om afscheid te nemen.

Is het kledingstuk nog te herstellen doe dat dan meteen!

Kledingstukken die er oud en vervaagd uitzien kun je bewaren om in huis te dragen. Kies dan maximaal 2 van deze outfits uit en doe de rest alsnog weg.

vraag 3: Past het kledingstuk nog?

Pas je een kledingstuk niet meer dan is het tijd om het weg te gooien.

Hou niet vast aan kleding waar je ooit heel blij mee was, maar die je nu gewoon niet meer past. Je trekt ze toch niet meer aan.

En het is toch veel leuker als je bent afgevallen om jezelf te belonen met iets nieuws!

vraag 4: Wanneer heb je het kledingstuk voor het laatst gedragen?

Als je alle vragen hebt doorlopen dan is de laatste vraag die je jezelf stelt hoelang het geleden is dat je het hebt gedragen.

Heb je het kledingstuk in het afgelopen jaar nog gedragen dan kun je het behouden. Je word er blij van, het is in goede staat en je draagt het nog steeds. En wellicht dat je het nu nog meer gaat dragen omdat je kledingkast is opgeruimd en je het gemakkelijker pakt.

Heb je het kledingstuk langer dan een jaar niet gedragen maar word je er wel blij van en is het verder nog in goede staat dan is weggooien voor nu een stap te ver. Geeft dit kledingstuk nog een kans maar maak een afspraak met jezelf dat als je het na een jaar nog niet hebt gedragen je het alsnog wegdoet.

Inruimen van de kledingkast

Alvorens je gaat inruimen, maak de kast even goed schoon met een natte doek (met allesreiniger) en droog na met een droge doek.

Nu kan je beginnen met inruimen!

De kledingstukken uit de HOUDEN doos ga je stuk voor stuk inruimen. Soort bij soort. Dus broeken bij broeken, shirts bij shirts etc. Hang kledingstukken die gemakkelijk kreuken op aan hangers en strijk de kledingstukken voordat je ze weghangt. Heb je 2 kasten dan kun je ervoor kiezen om lente/zomer kleding te scheiden van herfst/winterkleding. En je kunt de kleding naast het opbergen per soort ook nog per kleur inruimen.

Het belangrijkste is dat je het zodanig inruimt dat het voor jou werkt!

De WEG doos en VERKOPEN/WEGGEVEN doos

De kleding die je wegdoet kan je naar de kringloopwinkel brengen of in de kledingcontainer doen.

Je kunt ervoor kiezen om kleding te verkopen.

Maar dit kost meestal veel tijd en levert relatief weinig geld op.

Je kunt er dan beter voor kiezen om de kleding weg te geven aan een goed doel of aan familie, vrienden of kennissen.

Je mag trots zijn op jezelf! Je hebt door op te ruimen weer ruimte en overzicht in je kledingkast en dat geeft rust in je hoofd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *