Delegeren kun je leren

Delegeren kun je leren
Hulp vragen bij het uitvoeren van taken is geen zwaktebod, in tegendeel zelfs!
Kijk eens kritisch naar jouw takenlijst en vraag je eens af of alle taken en/of projecten ook echt alleen door jou uitgevoerd kunnen worden.
Vaak vinden we het moeilijk om taken te delegeren omdat we dan denken de controle te verliezen. Met als gevolg dat de takenlijst groeit en groeit en taken of projecten blijven liggen.
Ga eens oefenen met delegeren en je zult zien dat er ruimte gaat ontstaan in je planning en dat geeft rust.

Stappenplan opruimen kledingkast

Stappenplan opruimen kledingkast

De lente komt eraan! Hoogste tijd dus voor een opruimbeurt van de kledingkast. Maar waar begin je? En hoe kan je nu gemakkelijker keuzes maken?

Hoe ga je beginnen met het opruimen van je kledingkast?

Heb je je kast al een behoorlijke tijd niet meer opgeruimd dan kan het zo zijn dat je er als een berg tegenop ziet om te starten.

Daarom is het belangrijk om tijd te reserveren in je drukke agenda voor deze opruimklus. Het hoeft niet in een keer allemaal af dus houd het klein en werk plank voor plank.

Het belangrijkste is dat je gaat beginnen. En maak er vooral een leuke activiteit van! Zet een gezellig muziekje op, een kop koffie of thee erbij en als je dat helpt kun je een vriendin uitnodigen om de klus samen te doen.

De voorbereiding

Opruimen betekent keuzes maken. Per kledingstuk ga je bepalen wat je ermee wilt: HOUDEN – WEG – VERKOPEN/WEGGEVEN. Het is gemakkelijk om 3 dozen neer te zetten in de ruimte waar je opruimt. Schrijf op de dozen wat er in welke doos gaat zodat je niet in de war kunt raken. Bij de Action kun je heel goedkope verhuisdozen aanschaffen die je kunt gebruiken voor deze opruimklus. Haal er wat extra!

Nu je de voorbereiding klaar hebt kun je gaan starten met opruimen.

Stappenplan

Je gaat nu alle kledingstukken een voor een uit de kast halen. Niet alles tegelijk! Als je een kledingstuk vast hebt dan ga je jezelf een aantal vragen stellen.

vraag 1: Maakt het kledingstuk mij blij?

Het is heel belangrijk dat je blij wordt van een kledingstuk. Dit is een gevoel wat je direct wel of niet hebt zodra je het kledingstuk vastpakt.

De realiteit is dat als je een kledingstuk niet leuk vind je het waarschijnlijk nooit meer gaat dragen.

Is het antwoord op de vraag Nee: Dan weg ermee! Je beslist vervolgens of je het kledingstuk weg doet (kledingcontainer/kringloop) of dat je het wilt verkopen of weggeven.

Mocht je denken van ‘Ja klopt, ik vind het niet meer leuk, maar het is altijd nog handig om te hebben’ Vraag je dan af waarom? Als je het niet meer mooi vind is de kans dat je het nog een keertje draagt ongeveer nul. Daarnaast neemt het ruimte in de kast in beslag die je ook voor nieuwe kleding kunt gebruiken.

vraag 2: Is het kledingstuk nog goed?

Vind je het kledingstuk leuk? Bepaal dan vervolgens of het kledingstuk nog helemaal goed is.

  • Is het vies en/of beschadigd?
  • Is het vervormd, gescheurd of gerafeld?
  • Is de kleur vervaagd?

Moet je op minimaal 1 van de 3 vragen het antwoord Ja geven, bepaal dan of het kledingstuk nog te redden valt.

Is het kledingstuk niet meer te redden? Dan is het de hoogste tijd om afscheid te nemen.

Is het kledingstuk nog te herstellen doe dat dan meteen!

Kledingstukken die er oud en vervaagd uitzien kun je bewaren om in huis te dragen. Kies dan maximaal 2 van deze outfits uit en doe de rest alsnog weg.

vraag 3: Past het kledingstuk nog?

Pas je een kledingstuk niet meer dan is het tijd om het weg te gooien.

Hou niet vast aan kleding waar je ooit heel blij mee was, maar die je nu gewoon niet meer past. Je trekt ze toch niet meer aan.

En het is toch veel leuker als je bent afgevallen om jezelf te belonen met iets nieuws!

vraag 4: Wanneer heb je het kledingstuk voor het laatst gedragen?

Als je alle vragen hebt doorlopen dan is de laatste vraag die je jezelf stelt hoelang het geleden is dat je het hebt gedragen.

Heb je het kledingstuk in het afgelopen jaar nog gedragen dan kun je het behouden. Je word er blij van, het is in goede staat en je draagt het nog steeds. En wellicht dat je het nu nog meer gaat dragen omdat je kledingkast is opgeruimd en je het gemakkelijker pakt.

Heb je het kledingstuk langer dan een jaar niet gedragen maar word je er wel blij van en is het verder nog in goede staat dan is weggooien voor nu een stap te ver. Geeft dit kledingstuk nog een kans maar maak een afspraak met jezelf dat als je het na een jaar nog niet hebt gedragen je het alsnog wegdoet.

Inruimen van de kledingkast

Alvorens je gaat inruimen, maak de kast even goed schoon met een natte doek (met allesreiniger) en droog na met een droge doek.

Nu kan je beginnen met inruimen!

De kledingstukken uit de HOUDEN doos ga je stuk voor stuk inruimen. Soort bij soort. Dus broeken bij broeken, shirts bij shirts etc. Hang kledingstukken die gemakkelijk kreuken op aan hangers en strijk de kledingstukken voordat je ze weghangt. Heb je 2 kasten dan kun je ervoor kiezen om lente/zomer kleding te scheiden van herfst/winterkleding. En je kunt de kleding naast het opbergen per soort ook nog per kleur inruimen.

Het belangrijkste is dat je het zodanig inruimt dat het voor jou werkt!

De WEG doos en VERKOPEN/WEGGEVEN doos

De kleding die je wegdoet kan je naar de kringloopwinkel brengen of in de kledingcontainer doen.

Je kunt ervoor kiezen om kleding te verkopen.

Maar dit kost meestal veel tijd en levert relatief weinig geld op.

Je kunt er dan beter voor kiezen om de kleding weg te geven aan een goed doel of aan familie, vrienden of kennissen.

Je mag trots zijn op jezelf! Je hebt door op te ruimen weer ruimte en overzicht in je kledingkast en dat geeft rust in je hoofd!

De magneetplek

De magneetplek

Een magneetplek is een plek in je huis, waar zich altijd ongemerkt rommel ophoopt, die vervolgens weer nieuwe rommel aantrekt!

Zoals bijvoorbeeld de eetkamertafel, de traptreden, de ruimte onder de trap, het randje van het bad, je nachtkastje of de piano.

Wil je korte metten maken met jouw magneetplek(ken)?

Volg dan deze 3 stappen:

1.
Ruim de magneetplek op. Belangrijk hierbij is om de spullen één voor één op te pakken en te bepalen of het onbelangrijke spullen zijn die weg kunnen (weggooien of doneren) of dat het belangrijke spullen zijn die nog geen vaste plek hebben in je huis (een eigen, definitieve opbergplek geven).

2.
Bedenk daarna wat je qua inrichting kunt veranderen om de aantrekkingskracht van de magneetplek te doorbreken. Misschien kun je een vaas bloemen of een plant op de eettafel zetten? Het randje van het bad helemaal leeg houden? Het maakt niet uit welke oplossing je bedenkt, als je maar een drempel maakt voor het zomaar neerleggen van allerlei spullen en paperassen.

3.
Wen jezelf er vervolgens aan om ‘s avonds, voordat je op de bank gaat zitten voor je favoriete serie, om de aangepakte magneetplek na te lopen op overtollige voorwerpen en papieren. Liggen, staan of zitten er spullen op de plek die er niet horen? Meteen opbergen of weg doen! Na een paar dagen weet je niet beter of de magneetplek is geen tijdelijke opbergplek meer.

Professional Organizer via WMO

Professional Organizer via WMO

De Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) is een wet in het kader van hulp en ondersteuning. Het doel van de wet is om burgers te helpen, zodat zij zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen blijven wonen en deel kunnen nemen aan de maatschappij.

Iedereen wil graag zelfredzaam zijn en ook blijven. Maar soms is dit niet mogelijk omdat je een lichamelijke en/of geestelijke beperking hebt, of je geen hulp uit je directe omgeving kunt krijgen of omdat je geen hulp kunt betalen.

Je kunt dan bij jouw gemeente hulp aanvragen bij het WMO-loket. Bij het aanvragen van hulp en ondersteuning heb je meestal de keuze tussen een persoonsgebonden budget (PGB) of zorg in natura (ZIN).

Met een persoonsgebonden budget ontvang je een budget, waarmee je zelf hulp en/of zorg kan inkopen. Je bent bij een persoonsgebonden budget zelf verantwoordelijk voor alle administratieve handelingen.

Bij zorg in natura krijg je begeleiding en ondersteuning via zorgverleners waar jouw gemeente een afspraak mee heeft gemaakt.

Heb je een persoonsgebonden budget dan is het mogelijk om rechtstreeks met mij in contact te treden en mijn hulp als professional organizer in te schakelen. Indien we met elkaar aan de slag willen dat sluiten we een Zorgovereenkomst van Opdracht.

Indien je zorg in natura hebt kun je mijn hulp inschakelen via de Gemeente Breda. Ik ben zorgverlener voor deze gemeente voor de WMO. Zij beoordelen of mijn hulp aansluit bij de zorgbehoefte en er zal een gesprek plaatsvinden om dat te bepalen.

Een goed plan is de basis voor succes

Een goed plan is de basis voor succes

Als je een start wilt maken met opruimen en organiseren in je huis, administratie, agenda of kantoor dan is een op maat gemaakt plan van aanpak een heel goede basis.

Voor het opstellen van een plan van aanpak voor opruimen en organiseren kun je mijn hulp inschakelen door mij een Opruim Scan te laten uitvoeren bij jou thuis.

Tijdens deze afspraak kun je aangeven tegen welke knelpunten je aanloopt en wat je graag wilt bereiken. Ik denk met jou mee in oplossingen en zal je al tijdens onze afspraak tips en handvatten geven. De Opruim Scan duurt 1,5 uur.

Op basis van ons gesprek stel ik een op maat geschreven plan van aanpak op.

Hierin geef ik onder andere aan waar je het beste mee kunt starten, hoe je dit het beste aan kunt pakken, hoe je het vol kunt houden en hoe je in de toekomst achterstanden kunt voorkomen.

Het plan van aanpak krijg je van mij per mail toegestuurd zodat je meteen zelf aan de slag kunt.

De prijs van een Opruim Scan is eenmalig € 60,00. Dit bedrag is inclusief een gesprek van 1,5 uur bij jou thuis, een op maat geschreven plan van aanpak per mail en reiskosten (tot 30 km vanaf Breda).

Opruimtips

Opruimtips

Om een goede start te maken met opruimen heb ik 5 belangrijke opruimtips voor jou:

1) Begin bij het grootste knelpunt en/of op een actieve plek met opruimen.

2) Begin nooit met opruimen op de zolder, in de garage of in de berging

3) Bepaal een einddoel en tussendoel(en) voor je opruimsessie(s).

4) Houd de opruimsessie(s) kort en overzichtelijk.

5) Bewaak je tijd.

Succes! 👍😀

Een ruimte kiezen

Een ruimte kiezen

Je kunt de ruimtes in je woning onderverdelen in leefruimtes en verkeersruimtes.

In een leefruimte breng je veel tijd door; de woonkamer, keuken, slaapkamer(s), badkamer, kantoor.

Een verkeersruimte is een ruimte die je passeert om in een leefruimte te komen; een gang, trap of overloop.

Heb je een achterstand met opruimen in meerdere ruimtes in je huis? Start dan met opruimen in een leefruimte.

Waarom? Door te starten met opruimen in een ruimte waar je meerdere keren per dag komt en het meest ergert aan de chaos, is het positieve effect van het opruimen hier direct zichtbaar en het positieve effect het grootst. Je kunt direct profiteren van je inspanningen en krijgt hierdoor energie om door te gaan!

In welke ruimte ga jij starten?